GORDIJNEN

Gordijnen worden gemaakt in vele variaties. Wel moet de stof geschikt zijn voor het maken van het gekozen gordijn. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk dat de stof op de juiste manier verwerkt wordt. Patronen dienen uiteraard door te lopen bij een gordijn maar ook t.o.v andere gordijnen die in dezelfde ruimte hangen.

 

Voering

Om gordijnen voller te laten lijken of omdat een stof het nodig heeft om mooi tot zijn recht te laten komen, kunnen ze gevoerd worden. Er kan een effen, standaard voering gebruikt worden maar er is ook nog een mogelijkheid om daar tussenin molton of fiberfill te verwerken voor een extra volumineus resultaat. Voor een volledig verduisterend effect (voor de slaapkamer) kan gekozen worden voor een verduisterende voering. Deze is te verkrijgen in verschillende kleuren.  

 

Biezen

Aan een gordijn kan een rand in contrasterende kleur gezet worden zowel aan de zij- of sluitkanten, als aan de onder- of bovenkant is dit erg leuk. Deze rand kan in elke gewenste aantal cm. zijn, maar het stof moet zich er wel voor lenen.

 

Overgordijnen

Wilt u overgordijnen of vitrage op roede, dan is het inslaan van zeilringen een mogelijkheid. Deze zeilringen zijn er in verschillende maten en kleuren passend bij de roede.  
Overgordijnen worden dikwijls gemaakt met een dubbele vlinderplooi.
Ook kan er gekozen worden voor een enkele plooi maar dit is afhankelijk van het type stof. Vitrage wordt dikwijls gemaakt met een driedubbele-vlinderplooi, wat wel wil zeggen dat er meer meters stof in verwerkt moet worden. Ook worden er in vitrage platte plooien die tegen elkaar gestikt zijn (met deze vitrage kan niet geschoven worden), of platte plooien met een tussenruimte (hiermee kan wel geschoven worden) verwerkt. Er zijn verschillende mogelijkheden, u krijgt altijd een zo duidelijk mogelijk en goed advies.
Bij sommige gordijnen is het gordijn pas echt af als het ingeplooid bij elkaar wordt gebonden en zo enige dagen blijft hangen. Na los halen van het gordijn komen de plooien pas echt goed tot hun recht en hangt het gordijn super. Dit alles gebeurt vooraf al op het atelier zodat het gordijn bij het plaatsen/hangen los gemaakt kan worden.

 

Wave gordijnen

Gordijnen confectioneren met WAVE-band is ook een mogelijkheid. Dit is een relatief nieuw soort raambekleding. De stof wordt niet geplooid aan de bovenzijde, maar d.m.v. een speciaal band en kunststof haken golvend opgehangen aan een rail of rail-roede. Dit soort gordijnen heeft een zeer stijlvolle uitstraling en is het meest geschikt voor soepelvallende, kamerhoge stoffen(hierin worden geen naden verwerkt).